Geboortefotografie Amsterdam.
sep 21

Een bijzonder geboorteverhaal, zonder foto’s

Als geboortefotograaf ben ik ontzettend trots op de geboortes van “mijn” baby’s en deel ik deze graag met jullie. Echter zijn er veel ouders die hun verhaal en foto’s liever privé willen houden en dat respecteer ik uiteraard, want privacy staat hoog in het vaandel.

Eerder dit jaar ben ik getuige geweest van een lange, maar prachtige geboorte van een lief klein meisje. Haar ouders willen liever anoniem blijven, maar ze delen graag hun verhaal, emoties en ervaring in een gastblog.

“Na vier maanden in blijde verwachting van ons eerste kindje werden we van onze baby wolk afgegooid. Een geval van kanker bij onze naaste familie. Door de onzekerheid zijn we lange tijd niet met de baby en zwangerschap bezig geweest. Toen eenmaal duidelijk werd dat de bevalling hoogstwaarschijnlijk door iedereen gehaald zou worden maar wellicht in een ander ziekenhuis dan de bevalling, zijn we actief op zoek gegaan naar een geboortefotograaf. In de omgeving van Amstelveen spraken de reportages op de website van Dora ons direct aan. Het idee was, om door middel dan de foto’s, ook het zieke familielid de bevalling achteraf mee te laten maken.

De samenwerking met Dora voelde vanaf het begin af aan heel prettig, ze reageert snel op emails, is goed bereikbaar en de reportages op de website gaven aan dat ze prachtige foto’s maakt. In het kennismakingsgesprek hebben we heel vrij met Dora kunnen praten. Ze is heel vriendelijk en begripvol, voor ons was het belangrijk dat we iemand hadden meegemaakt alvorens wij besloten om iemand toe te laten bij het intieme moment.

‘S ochtends om half vijf braken mijn vliezen, maar helaas zette de ontsluiting niet door en had ik om 20.00 uur nog maar 2 a 3 cm ontsluiting. Tijdens het kennismakingsgesprek hadden wij met Dora afgesproken dat we haar zouden ontmoeten in het ziekenhuis. Zij woont hier vlakbij en we hoefden niet perse foto’s van het opvangen van de weeën. Stiekem had ik na zestien uur weeën een gerede twijfel bij het weerzien van Dora als geboortefotograaf. De weeën waren best heftig, en ik zocht al uren naar een fijne houding. Toen we aankwamen bij het ziekenhuis stond Dora bij de ingang te wachten en begon meteen met het schieten van foto’s. Eigenlijk vanaf het moment dat we bij het ziekenhuis aankwamen was mijn twijfel verdwenen. Misschien omdat het mijn eerste keer was, maar het naderen van het ziekenhuis was best een ding omdat je weet dat je er als moeder weer wegrijdt.

Dora is gedurende de hele bevalling wel aanwezig geweest maar zo goed als onzichtbaar. Als we zaten te wachten, hadden we een gezellig praatje maar alleen als wij daar zin in hadden. Wat ik wel fijn vond was haar ervaring op het gebied van bevallingen. Na de ruggenprik heb ik rond middernacht nog een paar uur kunnen slapen. Dora is op dat moment naar huis gegaan, we hadden afgesproken haar te bellen als er verandering in de situatie zou komen.

Om zes uur werd ik wakker gemaakt dat ik volledige ontsluiting had. Nadat we Dora hadden gebeld was ze binnen tien minuten op de bevalkamer. Mijn partner besloot tijdens het persen dat hij de baby aan zou pakken, Dora zocht positie en heeft prachtige foto’s van dit moment geschoten.

Na de geboorte van onze prachtige dochter heeft Dora foto’s gemaakt van de eerste reactie van onze familieleden. Ze is ongeveer nog anderhalf gebleven om alles vast te leggen waarna we afscheid hebben genomen.

Binnen een week hadden we de eerste foto’s door middel van een diashow al in onze email zitten en wat waren we extreem blij met de resultaten! Vooraf hadden we afgesproken dat er geen geslachtsdelen op de foto’s zouden worden vastgelegd. Ik had niet gedacht dat ik de foto’s aan een groot deel van de kraamvisite zou laten zien, omdat het een heel intiem moment is. Het resultaat was echter zo mooi en discreet gefotografeerd dat wij super trots zijn op de foto’s.

Zoals hierboven al te lezen zouden wij Dora aan iedereen aanraden. De aanleiding van ons besluit was niet zo leuk, het resultaat had ik echter voor geen goud willen missen. Veel mensen reageren op de geboortefotograaf dat zij niet nog iemand in de verloskamer willen hebben, of dat de partner foto’s gaat maken. Uiteraard mag iedereen zijn eigen mening hebben, als er echter twijfel is, hoop ik dat mijn verhaal deze mensen over de streep trekt. Voor een partner is de geboorte ook een bijzonder moment waarbij je in verschillende fasen van emoties terechtkomt, het pakken van de camera is dan niet iets waar je direct aan denkt. Een van de mooiste foto’s van onze reportage is de reactie van mijn partner, het aanpakken van de baby (op beide momenten had hij zichzelf niet kunnen fotograferen), en de reactie van onze families. Dora is gedurende de bevalling nagenoeg onzichtbaar maar weet wel alle mooie momenten op een professionele manier vast te leggen.

De foto’s van onze reportage zijn niet op deze website terug te vinden, zowel mijn partner als ik vinden het moment iets magisch die wij niet met de hele wereld willen delen zonder dat wij daar invloed op hebben, voor Dora is dit geen probleem zij behandelt al je wensen met veel respect.

Tenslotte wil ik Dora hartstikke bedanken voor de prachtige foto’s en de fijne samenwerking. Een ding is heel zeker, mocht ik ooit zwanger raken van een tweede kindje is Dora een van de eerste die ik bel.”

 

About the Author:
Dora Barens is kinderfotograaf en sinds 2012 gespecialiseerd in geboortefotografie. Zij is officiële samenwerkingspartner van Ziekenhuis Amstelland, lid van de International Association of Professional Birth Photographers, en mede-eigenaar van BARENSENBERKEN Professionele Geboortefotografie.


Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.