Geboortefotografie Amsterdam.

Mijn standby leven en het beste gadget ooit

Als geboortefotograaf sta ik voor iedere bevalling standby, oftewel ben ik dag en nacht oproepbaar. Logisch natuurlijk, want je weet maar nooit wanneer een baby zich aankondigt. Tijdens de kennismakingsgesprekken zeg ik dan ook nadrukkelijk dat jullie mij altijd mogen bellen. Dag en nacht, in het weekend, met kerst. A.l.t.i.j.d. Vals alarm? Het maakt niet uit. Ik kom liever een keertje voor niks dan een keer te laat.

Maar wat betekent dit voor mijn privé leven? Heel veel. Ik moet veel inleveren, maar als ik dan de geboorte van een baby vast mag leggen, dan weet ik ’t iedere keer weer zeker: het is de moeite meer dan waard.

Mijn omgeving is toch nog vaak verbaasd als ze mijn reactie horen “Sorry, ik kan niet, sta standby.” Er zijn natuurlijk veel andere beroepen verbonden aan standby tijd, maar daar draai je meestal diensten. Jij bent dus 1 of 2 dagen oproepbaar en daarna een paar dagen niet. Bij een geboortefotograaf is het anders. Ik ben oproepbaar vanaf de 38e week of soms nog eerder als er een indicatie is. Dit betekent dat ik 3-4 weken lang dienst heb. 4 weken lang moet ik dag en nacht, op elk moment alles kunnen laten vallen en gaan. Ik neem mijn standby heel serieus, mede omdat ik vaak hele snelle bevallingen heb. Gelukkig heb ik ook geweldige collega’s die mijn backup zijn, maar juist omdat een geboorte zo intiem is, het is fijner voor iedereen als ik het zelf kan doen.

Ik moet alert blijven en goede inschattingen maken. Altijd een plan B voor mijn kinderen hebben. Mijn cameratas staat klaar. Ik moet zorgen dat ik altijd genoeg benzine in mijn auto heb. Soms moeten we met 2 auto’s naar een verjaardag voor het geval dat ik weg moet. Ik mag sowieso niet verder dan 40 km van mijn huis. Alle andere fotosessies en afspraken zijn onder voorbehoud en dubbel gepland. Een bioscoop/concert/voorstelling zit er natuurlijk niet in. Ik kan me niet zomaar opgeven om te helpen op de school van mijn kinderen, want tja, dat weet ik niet of ik kan. Vakantie plannen? Lastig. Verjaardagsfeestje van mijn kinderen? Hopelijk hoeft mijn lieve man het niet alleen doen. Sport is ook een issue. Schermen durf ik niet meer vanaf 39 weken en hardlopen doe ik alleen nog maar in de straten rond ons huis. Ook geen afspraak bij de kapper tot de bevalling. Een maand lang moet ik dagelijks alles overwegen. Kan ik nog een newbornsessie doen? Kan ik mijn zoontje nog naar de manege brengen? Kan een vriendinnetje van mijn dochter bij ons komen spelen? Kan mijn man vanavond naar de sportschool en daarna een pizza eten? Want wat als ik weg moet? Mijn hele familie staat standby. Als we uit eten gaan, neem ik gezellig mijn cameratas mee en zet ik mijn telefoon op tafel. En wat heb ik hier ontzettend hekel aan! Al die mobieltjes op tafel. Gelukkig komt hier nu wel verandering in!

Sinds een paar dagen heb ik een nieuwe horloge. Ik noem het maar lekker ouderwets een horloge, maar het is eigenlijk zo’n activity tracker. Weet je, stappen tellen enzo. Bij ons is mijn man de gadget fan, ik hoef al die dingen niet. Ik heb deze gekocht omdat ik mijn hartslag in de gaten wil houden (heb ik gezegd dat stand-by staan stressvol is?), maar dit ding kan natuurlijk veel meer. Datum en tijd vind ik handig, de rest is onzin. Dacht ik. Totdat de grootste onzin functie de allerbeste functie van de wereld (oké, mijn geboortefotograaf-wereld dan) bleek te zijn! Iets wat ik never nooit meer wil missen! Het maakt mijn standby tijd een stuk minder stressvol. Ik zie namelijk op mijn horloge wanneer iemand mij belt of sms stuurt. Ik zie de naam en ook het bericht kan ik lezen. Je kunt je waarschijnlijk niet eens voorstellen hoe handig dat is! Normaal gesproken zou je denken, ik heb er niks aan, ik moet toch mijn telefoon zoeken om op te nemen. Maar in mijn wereld betekent dat ik in een restaurant mijn telefoon lekker in mijn tas kan laten liggen. Thuis hoef ik mijn mobiel niet steeds meenemen van de werkkamer naar de keuken en van de keuken naar de badkamer en als ik ga stofzuigen, hoef ik mijn telefoon niet in mijn achterzak te stoppen. Ik kan zonder telefoon in de tuin zitten én ik kan ook veel beter slapen ’s nachts. Want als ik standby sta (zeker rond de 40e week), slaap ik maar half. Ik word automatisch een paar keer per nacht wakker en check ik mijn telefoon of ik geen belletje/sms heb gemist. Nu trilt mijn horloge op mijn pols als iemand me belt of een bericht stuurt en ik kan ook direct zien wie het is! Beter kan het niet!

Fitbit Charge 2 is een echte aanrader voor al mijn geboortefotograaf-collega’s. In één woord: ge-wel-dig! Ik denk dat ik binnenkort ook eentje voor mijn man koop zodat hij mijn telefoontje zeker niet mist als ik naar een bevalling moet. 🙂

 

 

About the Author:
Dora Barens is kinderfotograaf en sinds 2012 gespecialiseerd in geboortefotografie. Zij is officiële samenwerkingspartner van Ziekenhuis Amstelland, lid van de International Association of Professional Birth Photographers, en mede-eigenaar van BARENSENBERKEN Professionele Geboortefotografie.


Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.